Mire jó a TENS készülék a szülésnél?

epidurális érzéstelenítés fájdalom fájdalomcsillapítás kitolás tens vajúdás

Bár száz nőből egy lehet, hogy szinte alig fog fájdalmat érezni a vajúdás alatt, legtöbbünknek a szülés bizony fájdalommal jár, méghozzá elég jelentős fájdalommal. A modern orvostudománynak hála manapság már a legtöbb kórházban elérhető az epidurális érzéstlenítés, ami kétségkívül a leghatékonyabb eszköz a szülési fájdalom csökkentésére. Az epidurális érzéstelenítésnek azonban vannak elég komoly mellékhatásai és kockázatai, ezért érdemes körülnézi a kevésbé medikális, természetesebb fájdalomcsillapító megoldások között is. Egy ilyen fájdalomcsillapító eszköz a TENS készülék is, amiről minden fontos tudnivalót elolvashatsz ebben a bejegyzésben, sőt még azt is megtudhatod, hogy hol és mennyiért tudsz hozzájutni!

A TENS az angol transcutan electric nerve stimulation kifejezésből alkotott mozaikszó, ami bőrön keresztüli elektromos idegstimulációnak fordítható a legjobban. A TENS készülékkel találkozhattál már, ha fizioterápiás kezelést kaptál egy sportsérülés vagy valamiféle makacs gerinc, váll stb fájdalom miatt. A TENS egy központi egységből és hozzá vezetékkel kapcsolódó öntapadós elektród tappancsokból áll, amiket a fájdalmas területre helyeznek. A hagyományos TENS készülékek többféle programmal érhetőek el, amiket a fájdalom jellege szerint kell kiválasztani. A programok az elektromos impulzusok gyakoriságát és ritmusát változtatják, míg a készüléken lévő erősség szabályozó értelemszerűen az impulzusok erősségét állítja. Az alacsonyabb impulzus egyfajta kellemes bizsergést okoz, de a magasabb fokozat már akár kifejezetten fájdalmas is lehet. Nagyon fontos tudnivaló a TENS terápiáról, hogy ez nem egy gyógyeszköz, tehát nem a fájdalom okát szünteti meg, hanem csak magát a fájdalmat enyhíti! Vagyis pontosan azt csinálja, amire nekünk egy szülés során elég nagy szükségünk lehet!

A TENS fájdalomcsillapító hatása nagyon hasonló ahhoz, mint amikor beütöd valamibe a könyököd, felszisszensz a fájdalomtól és azonnal odanyomod a másik kezed a fájdalmas könyöködre, hogy enyhítsd a fájdalmat. Ez az erős nyomás egy ellenstimulust produkál, ami elfoglalja az idegpályákat, amik a fájdalomérzetet közvetítik az agy felé, ezzel szinte lelassítva, blokkolva a fájdalmat. A TENS is tulajdonképpen ilyen ellenstimulusokat adagol, ami elveszi a fájdalom erejét. Extra bónusz, hogy az alacsony fokozatú ritmikus bizsergés az endorfint termelést is fokozza, ami fájdalomérzet csökkentő hatású természtes drogként hat.

TENS készüléket nemcsak a fizioterápiában alkalmaznak, de 10-30 ezer forintért lehet vásárolni az interneten vagy nagyobb patikákban otthoni használatra is TENS eszközöket. Ezek általában többféle programot tudnak és két csatornásak: vagyis két-két tappancs eltérő erősségű impulzusokat tud produkálni. Kiválóan alkalmazhatóak krónikus vagy akkut vállfájásra, derékfájásra, térdfájásra és még elég sok egyéb – elsősorban, de nem kizárólag mozgásszervi – fájdalomra. A rossz hír azonban az, hogy sajnos ezek az otthoni készülékek nem igazán használhatóak a szülési fájdalom kezelésére. A vajúdás során ugyanis a fájdalom szakaszosan, hullámokban érkezik és ehhez kellene igazítani az elektromos impulzusokat is, amire a hagyományos TENS készülékek nem képesek. A szülési fájdalom kezelésére fejlesztették ki a szülészeti TENS készülékeket, amikre jellemző, hogy van egy ritmikus impulzusokat produkáló alap-üzemmód (burst), ami az endorfin termelést fokozza – és van egy úgynevezett boost üzemmód is, ami folyamatos elektromos impulzust ad az összehúzódás alatt. A boost üzemmód tipikusan egy oldalsó vagy elülső gomb megnyomásával aktiválható.

A TENS készülék nagy előnye, hogy nincs semmiféle mellékhatása sem az édesanyára, sem a babára, kvázi inkább a „természetes” fájdalomcsillapító módszerekhez tartozik és semmiféle hatása nincs a szülés természetes folyamatára. Szintén előnye még, hogy az erősséget és a boost/burst üzemmódot az édesanya szabályozza, ami egyfajta függetlenséget biztosít és nem növeli a kiszolgáltatottság érzését. A szülészeti TENS készülékeket nagyon egyszerű kezelni, csukott szemmel is tökéletesen lehet aktiválni a boost üzemmódot, így nem zökkenti ki az anyákat a vajúdó álomvilágból sem. Szintén egy fontos előnye, hogy folyamatosan lehet használni, alacsony fokozaton akár már a vajúdás látens szakaszától egészen a kitolás végéig egyre magasabb fokozatra kapcsolva, anélkül, hogy veszítene a fájdalomcsillapító hatásából.

A TENS alkalmazásának legnagyobb hátránya, hogy nem igazán ismert a hazai szülészeteken, így könnyen lehet, hogy az orvos vagy a szülésznő meglepődik, ha egy szülészeti TENS készülékkel állítasz be a szülőszobára. Ezt ellensúlyozandó feltétlenül javaslom, hogy vidd magaddal a készülék használati utasítását vagy valamiféle leírását! Esetleg a szakszemélyzet részéről felmerülhet az az aggály, hogy a TENS interferenciába kerül a CTG-vel, de ez nem egy valós probléma! Ha emiatt azt kérnék, hogy kapcsold ki, akkor Te javasold, hogy ellenőrizzék a CTG működését amikor a TENS bekapcsolása előtt és után is, így látni fogják, hogy nem okoz interferenciát. A TENS valódi hátránya azonban, hogy az elektromos áram és a víz nem igazán fér össze. A TENS tehát nem használható vízben vajúdásnál és nem használható a zuhany alatt sem. Szintén nem szabad alkalmazni sebes bőrfelületen vagy ha az édesnyának pacemakere van, epilepsziás vagy valami miatt magas a sztrók kockázata.

Elég egyéni lehet az is, hogy ki hogy viszonyul a TENS-hez, mint fájdalomcsillapító eszközhöz. Angliában a legelterjedtebb, de széles körben használják Hollandiában, Belgiumban és az USA-ban is. Elképzelhető, hogy ha valóban teljesen természetes, háborítatlan szülésre vágysz, akkor akár a TENS is túl sok lehet és túlságosan medikálisnak érezheted ezt a módszert. Fontos viszont tudni azt is, hogy a TENS korántsem bír olyan fájdalomcsillapító hatással, mint az epidurális érzéstelenítés, de azért nagyon sok nő van, aki utólag azt mondja, hogy a TENS rengeteget segített a fájdalom megszelidítésében…

A tappancsokat célszerű felhelyezni még viszonylag a vajúdás elején, kettesével. Kettő, egy vezetékre kötött tappancsot valamivel a melltartó vonala alá, a másik pár tappancsot pedig egy picit a csípő vonala felé, a gerinc két oldalon kell rögzíteni. A tappancsokat 20-30 alkalommal lehet használni és ha higiéniai szempontok miatt újat szeretnél, akkor a készülékedhez kompatibilis elektródokat interneten tudsz vásárolni.

Nézzük meg egy picit, hogy milyen szülészeti TENS készülékeket lehet kapni! Magyarországon sajnos egyiket sem, de az Amazonon vagy más honlapokon többfélét is találhatsz. A legeleterjedtebb a BabyCare által gyárott ElleTens készülék, amiből találhatsz szám nélküli és ElleTens2 jelzésűt is – az egyetlen különbség, hogy az újabb ElleTens2 az összehúzódások hosszát és a köztük eltelelt időt is képes rögzíteni, de amúgy minden lényeges funkció azonos. Újonnan ezek körülbelül 100-120 euróba kerülnek. Körülbelül feleennyibe kerül a TENSCare PerfectMama készüléke, de erről nem sok jót hallottam külföldi dúla kollégáimtól. Az „obstetic TENS” kifejezésre keresve találkozhatsz még az OBI TENS és a Boots Materinty TENS márkákkal is. Ezek a régebbi modellek jóval olcsóbban elérhetőek és nagyjából ugyanazt tudják, mint az ElleTens, csak éppen egy csatornásak – vagyis azonos erősségű impulust ad mind a négy tappancs és talán egy picit kevésbé ergonómikusak, ugyanis a boost gomb a kezelőegység tetején van és nem az oldalán. Ha kacérkodsz a gondolattal, hogy a TENS készüléket is bevetnéd a szülésednél, akkor mindenképpen érdemes körülnézni külföldi second hand oldalakon is, ugyanis értelemszerűen ezeknek a szülészeti TENS készülékeknek elég nagy a másodlagos piaca is… Egyszer-kétszer használt, szinte vadonatúj készüléket tudsz venni akár 40 euróért is, amihez ha szeretnél új tappancsokat is tudsz vásárolni körülbelül 10-12 euróért.

Összefoglalva tehát a témánkat: ha szimpatikus megoldásnak tűnik számodra a TENS készülék és ha tudsz rá anyagilag áldozni, akkor ez is egy jó módszer lehet a szüléssel járó fájdalom megszelidítésére, de természetesen azért ne várd tőle az epidurális érzéstelenítés fájdalomcsillapító hatását…

Nagyon boldog babavárást és készülődést kívánok Neked!

Tudj meg többet a szülésről az INGYENES mini szülésfelkészítőn!

Jelentkezz most!