B terv a szüléshez: ha nem érsz be a kórházba

apás szülés beavatkozások bőrkontaktus félelem hormonok kitolás köldökzsinór méhlepény segítség stressz tévhitek

A szülés általában hosszú folyamat: a vajúdás sok-sok órán át, sőt akár napokon át is tarthat. De azért ez nem mindig van így és néha-néhe előfordul, hogy nem sikerül időben beérni a kórházba és a baba otthon, az autóban vagy a parkolóban látja meg a napvilágot és az egyetlen segítséged a férjed – vagy még akár ő sem... Ebben a bejegyzésben mindent megtudhatsz a legfontosabb teendőkről – hogy ne ess pánikba, ne ess kétségbe ha a ti kisbabátok is szaksegítség nélkül érkezne a világra és hogy ne halálos veszedelemként gondolj erre az eshetősgére, ami azért mindig “benne van a pakliban”. Ha az első babátokat várjátok, akkor tényleg nagyon kicsi az esélye annak, hogy nem lesz elég időtök beérni a kórházba és még második, harmadik babánál is ritkán fordul ez elő, de azért néha mégis van olyan, hogy a baba gyorsabban érkezik, mint azt a szülők gondolnák. Ha leendő édesanyaként olvasod ezt a blogbejegyzést, akkor mindenképpen javaslom, hogy küld el a férjednek is, hogy ő se idegeskedjen, ő se kapkodjon, ha mégiscsak a “B-terv” lép életbe!

Általában az ilyen gyors szüléseknél a tolófájások megtapasztalásakor tudatosul a szülő édesanyákban, hogy itt bizony nem lesz idő beérni a kórházba…Mit érezhetsz ilyenkor? Esetleg azt, hogy “valami” ereszkedik odalent vagy hogy ellenállhatatlanul “kakilni” kell vagy hogy valami kemény “dolog” van ott, ahol minden puha szokott lenni. Ha ezt érzed, akkor azt javaslom, hogy engedd el azt a törekvést, hogy bérjetek a kórházba…Nem fogtok! Ezért inkább vedd elő azt a bizonyos B-tervet és hozzátok ki a legjobbat ebből a helyzetből! Amikor tudatosul Benned, hogy a baba “jön”, akkor a legfontosabb, hogy ha még otthon vagytok, akkor már ne is induljatok el. Otthon szülni sokkal kényelmesebb, mint az autóban! Ha viszont úton vagytok, akkor a férjed álljon meg – biztonságosan! A biztonságos megállást nem lehet elégszer hangsúlyozni, még a szülés sem indok arra, hogy pl autópályán megálljatok és az egész család életét tegyétek kockára! Szóval a férjed legfontosabb első feladata a biztonságos parkolás!

A második legfontosabb, hogy ne pánikoljatok! A pánik rosz tanácsadó és próbáljatok arra gondolni, hogy az égvilágon semmi rendkvüli dolog nem történik! A tested tudja a dolgát, a kisbabád tudja a dolgát és egy egészséges, természetes folyamat zajlik, amit az evolúció a tökélyre fejlesztett az évezredek vagy talán évmilliók során! Sajnos ha a híreket nézed vagy az internetet böngészed, a nem tervezett otthonszülések kapcsán általában drámai, sokkoló narratívát hallhatsz: a buszsofőr levezette a szülést, a tűzoltó rendkívüli lélekjelenléte mentette meg az anyát és a kisbabát stb…Gondolj arra, hogy ez egy hamis, szenzációhajhász narratíva, de a valósághoz semmi köze sincs! Sem a szülő nőt, sem a kisbabát nem kell megmentenie senkinek, mert nincs semmiféle vészhelyzet. A világ legtermészetesebb dolga történik – csak éppen nem a szokásos helyszínen! Ha egy picit nehéz ezt a gondolatot magadévá tenned, akkor most idézd fel azt a pillanatot, amikor először megjött a menstruációd. Kellett-e valakinek “segítenie” abban, hogy menstruálj? Nem! A tested tudta a dolgát! Gondolhatsz arra is, hogy a várandósságod milyen tökéletesen fejlődött! Kellett-e valakinek intrukciókat adni, hogy ezen a héten a tested egy kis idegszövetet, jövő héten egy kis csontszövetet növesszen? Nem! A tested pontosan tudta, hogy két összeolvadt mikroszkópikus sejtből hogyan kell kisbabát “növesztenie”. Szóval a tested már egész sokat bizonyított, bízz benne most is, hogy fogja tudni a dolgát!

Na de térjünk vissza a gyakorlati teendőkre! Ha otthon vagytok vagy ha az autóban vagytok, a biztonságos megállás után a vetkőzés a következő feladat. Nadrágban, bugyiban szülni tényleg szinte lehetetlen. A férjed tehát segítsen abban, hogy megszabadulj a ruháidtól: vegye le a cipőidet, a nadrágodat vagy a szoknyádat és a bugyidat, majd segítsen valamiféle kényelmes testhelyzetet felvenned. Ha nincs semmiféle lepedőtök, takarótok, akkor a ruhákat próbálja alád gyömöszölni alátét gyanánt vagy tegye félre, hogy legyen mivel letörölgetnetek a babát. Otthon a legpraktikusabb teshelyzet a négykézlábra ereszkedés vagy az állás - valaminek nekitámoszkodva– ahogy éppen kényelmesnek érzed. Autóban picit limitáltak a lehetőségek, ha van időd és erőd, akkor négykézlábra ereszkedhetsz a hátsó ülésen, ha nincs akkor feltérdelhetsz menetiránynak háttal az anyósülésre is. Ha éppen telefonon kapcsolatban vagytok a 112 diszpécserével, akkor elképzelhető, hogy azt az instrukciót kapjátok, hogy feküdj hanyatt…A diszpécserek általában rendkívül segítőkészek és a legtöbb instrukciójuk teljesen helytálló – de nem ez! Tehát ha azt mondják, hogy feküdj hanyatt, akkor ezt ne is halld meg. Ehelyett halgass az ösztöneidre, a megérzéseidre, hogy ők milyen testhelyzetet diktálnak. Tanács a férjednek: ha meglátja a babát, vagy ha már kint van a baba feje – nem kell kihúzni! Legfeljebb gyengéden fogja meg és vigyázzon hogy a baba ne essen le, de amúgy várjon türelmesen, amíg a következő összehúzódással vagy összehúzódásokkal megszületik a baba teste is. Amikor a baba teljes egészében kint van, akkor adja a karodba. Autóban ez elég akrobata mutatvány lehet, de próbálja valahogy a lábad között feléd nyújtani a babát és segítened a megfordulásban. Nagyon fontos, hogy a köldökzsinórt ne feszítsétek! Általában a köldökzsinór hossza lehetővé teszi, hogy a baba tényleg az édesanya mellkasára kerüljön, de ha mégis rövidebb lenne, akkor addig emeljétek csak, ameddig a zsinór lehetővé teszi – feszítés nélkül. Mi van akkor, ha a köldökzsinór a baba nyakára van tekeredve? Nagyon ritka, hogy ez bármiféle problémát okozna, a baba meg tud születni köldökzsinórral a nyakán is és bőven elég a köldökzsinórt nyugodtan, sietség nélkül áthurkolni a fejecskéjén miután a baba teljes egészében megszületett. Gondoljatok arra, hogy a babát nem fojtja meg, hiszen oxigén dús vért kap még a köldökzsinóron keresztül a megszületése után is! Éppen ezért nagyon fontos az is, hogy a köldökzsinórt nem kell sem elkötni, sem elvágni! A köldökzsinórt hagyjátok békében, majd azt ellátják a szakemberek, amikor már a kórházban vagytok vagy amikor már megérkeztek a mentősök!

A legeslegfontosabb feleadatotok – különösen egy hűvös hajnalon vagy télen -, hogy melegen tarsátok a kisbabát. A babának a legeslegjobb helye az édesanyja mellén van, közvetlen bőrköntaktusban, mert szülés után a tested melegítőpárnaként viselkedik. Ehhez a férjed segítsen a maradék ruháid és a melltartód levételében és amikor a baba már rajtad van, akkor törölgesse kicsit szárazra valamivel és együt takarjon be Benneteket egy törülközővel, pokróccal vagy akár a saját száraz ruháival, hogy melegen legyetek! Hűvös idő esetén különsen figyeljetek arra, hogy a baba fejecskéjét is betakarjátok – ha nincs babasapka, akkor egy férfizokni is tökéletesen megteszi, még ha picit “illatos”, akkor is!

A kisbabátok a születése után majd felsír – ezzel jelezve, hogy sikerült az első légvétel. Ha ezt mégsem tenné, vagy ha a felsírás nagyon nehezen, hörgősen menne, akkor se ess pánikba! Mindig van nálad egy tökéletes orrszívó-porszívó: Te magad! Azok az édesanyák, akik mindenféle segítség nélkül hozzák világra a kisbabájukat, légzési problémák esetén ösztönösen kiszívják a magzatvizet és a váladékot a kisbabájuk orrából-szájából – a saját szájukkal! Ha bármi gond adódna, tedd Te is ezt! Ne nagyon gondolkodj, fújd ki a levegőt és tapaszd a szádat a kisbabád orrára és a szájára és szívd ki, ami útban van! Természetesen erre csak akkor van szükség, ha azt súgják az ösztöneid, a megérzéseid, hogy valami nincs tökéletes rendben a baba légzésével. De a legvalószínűbb, hogy a kisbabád felsírt és most rendesen lélegzik – úgyhogy örülj a pillanatnak és élvezd ezt a csodát még akkor is, ha éppen az előszobában vagy az autóban vagytok!

Mi van akkor, ha a baba születése után érkezik a méhlepény – még mielőtt a szaksegítség megérkezne? Az ég világon semmi! A férjed és Te is készüljetek fel arra, hogy a méhlepény megszületése után érkezik majd egy nagy adag vér is, ezért célszerű ha van kéznél egy törülköző, konyharuha vagy valami takaró. A méhlepényt még véletlenül se dobjátok ki, csak tegyétek egy kislavórba, nylon szatyorba, lábosba vagy salátás tálba – ami éppen kéznél van és szépen tegyétek a baba mellé és így várjátok a szaksegítség érkezését, de gondojatok arra, hogy ez sem ok semmiféle pánikra, mert ez is a szülés teljesen természetes része!

Ha nem sikerül beérnetek a kórházba, akkor felmerül a kérdés, hogy mikor hívja a férjed a 112-t. Erre nagyon nehéz egyértelmű választ adni, mert eléggé az egyedi helyzettől függ. Az mindenképpen nagyon fontos, hogy amikor ráeszméltek arra, hogy nem fogtok beérni a kórházba, akkor az első az legyen, hogy biztonságos helyet találjatok a szüléshez (pl parkoló) és hogy leveszitek együttes erővel a ruháidat. Ha az idő engedi, inkább ezután telefonáljon a férjed, de ha nagyon gyorsan történnek az események, akkor inkább Rád és a kisbabátokra figyeljen és Neked segítsen – és majd akkor telefonáljon, ha már a karodban van a kisbabátok. Ha viszont vonalban van a diszpécser, akkor hangosítsátok ki a telefont és kövessétek az utasításait – amik valószínűleg meg fognak egyezni mindazzal, amit most olvastál, a hanyatt fekvés kivételével 😊.

Még egy ok, ami miatt ne pánikoljatok – az ilyen gyors szülések tipikusan azok a szülések, amikor minden olyan gördülékenyen, úgy megy, mint a karikacsapás! Az édesanya szül, a kisbaba születik – gondolj arra, hogy az ilyen szüléseknél kórház tulajdonképpen nem több, mint díszlet, hiszen az egészséges, természetes folyamatnál az égvilágon semmit nem kell csinálnia senkinek!

Remélem ezzel a bejegyzéssel sikerült eloszlatnom a B-tervvel kapcsolatos aggódásodat és magabiztosan, nyugodtan készülődsz a szülésre. A szülés gördülékenysége szempontjából ugyanis nagyon fontos az, hogy a szülési hormonok munkáját ne zavarják a stresszhormonok, amiket a félelem és az aggódás aktivál és amik kifejezetten megnehezítik a szülést.

Nagyon szép, egészséges szülést kívánok Neked!

Tudj meg többet a szülésről az INGYENES mini szülésfelkészítőn!

Jelentkezz most!