Gynontal gél: tényleg könnyebb vele a szülés?

beavatkozások elhúzódó vajúdás gynotal gátmetszés gátvédelem kitolás vajúdás

Nemrég az egyik babavárós Facebook csoportban olvastam, hogy szülészorvos javasolta édesanyáknak a Gynotal gél vásárlását, sőt mi több, rögtön egy csekket is adott, amivel megvásárolhatják ezt a szülés-könnyítő „csodaszert. Ebben a bejegyzésben megnézzük, hogy mi is ez a Gynotal gél, milyen hatóanyagai vannak, hogy segít-e egyáltalán és ha igen, akkor hogyan fejti ki a hatását. Szóval itt megtudhatsz erről a témáról mindent, amit tudni érdemes!

A Gynotal gélt a Turkuaz nevű török cég gyártja és a csomagolás három darab fecskendőben, összesen 30 ml zselét tartalmaz. A termék leírása szerint a két A jelű fecskendőben lévő zselé a vajúdást hivatott megkönnyíteni, míg a B jelű fecskendő tartalma a gátterület tágulását és a kitolási szakaszt segíti és a használatával kevesebb alkalommal szükséges a gátmetszés...Hát ez valóban csodálatosan hangzik, de vajon milyen összetevői, milyen hatóanyagai vannak a Gynotal gélnek? Bár az interneten napokig vadásztam, éppen ilyen összetevőkkel nem találtam egyetlen síkosítót sem, de a gél összes alkotórésze megtalálható szinte bármelyik intim síkosítóban is! A propilén-glükol egy gyakori adalékanyag, a kozmetikai ipar széles körben alkalmazza, a zselében ennek az anyagnak az emulgeálás a feladata, vagyis az, hogy egyben tartsa a zselét és az homogén állagú maradjon. A karbomer a gél egyik zselésítő anyaga, ezt is gyakran megtalálhatod kozmetikumokban, tulajdonképpen ettől válik a termékben a víz zselévé. Ugyanezt a feladatot látja el a hidroxi-cellulóz is. A legutolsó összetevő a desztillált víz, ami nem más, mint patikai tisztaságú közönséges víz. Vagyis összefoglalva: a Gynotal gélben nincs semmiféle „hatóanyag”, ez a szülést könnyítő szer nem más, mint zselésített desztillált víz – elég borsos áron mérve!

Nézzük azért meg, hogy a magyar forgalmazó honlapján mi mindent írnak a Gynotal gélről. Az A jelű fecskendőket a vajúdás alatt egy hüvelyi vizsgálat alkalmával kell a méhnyakba juttatni és a zselé magzati koponyára ható súrlódási erőt hivatott csökkenteni. A Gynotal gélről most kanyarodjunk egy picit a szülés folyamatára. Ha már láttál egy anyát szülni vagy bármilyen emlős állatot világra hozni az utódját, akkor biztos tudod, hogy a szülés, az bizony egy elég nedves folyamat! Még ha a babán nincs is már magzatmáz, akkor is van bőven magzatvíz (még akkor is, ha már megrepedt vagy megrepesztették a magzatburkot) és van bőven nyák is, amit a méhnyakban lévő mirigyek termelnek! Elég csak a nyákdugóra gondolnod és rögtön beláthatod, hogy itt bizony fog termelődni a szülés alatt is bőséggel sűrű, viszkózus nyák! Ráadásul a kisbabák feje sem smirglivel burkolt, úgyhogy nem igazán kell a súrlódási erő miatt aggódnod! Az viszont borítékolható, hogy a vajúdás alatt minden egyes hüvelyi vizsgálat - pláne ha egy fecskendővel matatnak még pluszban a méhszáj körül – megzavarja a vajúdás folyamatát és kizökkent a vajúdó álomvilágból, ezért szerintem a gél nemhogy segítené a vajúdást, de így áttételesen még akár meg is nehezítheti!

Mi a helyzet a B jelű tubussal? Ezt a kitolási szakaszban kell a hüvelybe juttatni és a leírás szerint védi a hüvelyfalat és a gátat a sérüléstől, így biztonságosabbá teszi a szülést. A szülészeti gél alkalmazása mellett ritkábban kell gátmetszést végezni és gátrepedés is ritkábban fordul elő…Tudom nagyon kötekedő vagyok, de azért vesézzük ki ezt az állítást! Először is a gátmetszés és a kell nem jön össze! Gátmetszést ugyanis NEM KELL végezni és csak rendkívül kivételes esetekben lenne szakmailag indokolt, de a rutinszerű gátmetszés egy káros és idejétmúlt gyakorlat! Ezt már a kilencvenes években egyértelműen és határozottan megállapította több kutatás is és ezt hangoztatják a neves szakmai szervezetek is (ACOG, WHO). Szóval Gynotal gél ide vagy oda, gyereket szülni bizony a legtöbb esetben lehetséges (lenne) gátmetszés nélkül is! Magyarországon mindennek ellenére a gátmetszés még mindig divatos gyakorlat, a legtöbb kórházban szinte része a kórházi szülészeti forgatókönyvnek, ugyanúgy mint a fekve kitolás, és az irányított „nyomatás”. És biztony ez az a három tényező, ami leginkább befolyásolja a gátsérülések arányát! Ha ugyanis rutinból gátmetszést végeznek, akkor bizony sérül a gátterület épsége, ráadásul ha hanyatt fekve történik a kitolás és közben nem az érzeteidre és az ösztöneidre hallgatva nyomsz, hanem vezényszóra, akkor még a gátszakadás esélye is megnő! Mindennek ellenére mégis elképzelhetőnek tartom, hogy a Gynotal gél alkalmazása bizonyos esetekben csökkentheti a gátsérülések gyakoriságát! Viszont nem közvetlenül, hanem sokkal inkább közvetett, pszichés alapon – méghozzá az orvos, a szülésznő viselkedésére hatva! Előfordulhat az, hogy mivel alkalmazzák a Gynotal gélt és bíznak a jótékony hatásában, ezért nagyobb türelemmel állnak a szüléshez és emiatt később vagy egyáltalán nem nyúlnak az ollóhoz, vagyis kevesebb gátmetszést kell végezni!

Kanyarodjunk át a magyar forgalmazó honlapjához! Itt azt írják a Gynotal gélről, hogy hatékonyan csökkenti a szülési folyamatot. Nem vagyok nyelvkritikus, de ennek a mondatnak bizony semmi értelme nincs és az igényessége már elég sokat eárull a honlap komolyságáról is. Egy kövekező mondat szerint  a gél segítséget nyújthat az elhúzódó szülések során. Ha erre lenne szükséged, akkor ne feledkezz meg a vajúdás alatti mozgásról, pisilésről, evésről, ivásról, relaxálásról, ugyanis ezekről ugyanígy elmondható, hogy segítséget nyújthatnak az elhúzódó szülések során! Azt is írják róla, hogy fokozza a gát és a hüvely védelmét, de a Gynotal gélnél sokkal jobban fokozza a gát és a hüvely védelmét, ha a baba lassan ereszkedik a szülőcsatornán és ha nem vezényszóra, hanyatt fekve kell világra hoznod a kisbabádat! Szintén kiemelik, hogy vízbenszülés esetén is hatékonyan alkalmazható. Elvben valószínűleg ez igaz, de azok a bábák és szülésznők, akik támogatják a vízbenszülést szinte borítékolhatóan hozzám hasonló véleménnyel vannak erről a csodaszerről! Egy következő pontban azt olvashatod, hogy nem tartalmaz semmilyen gyógyszer hatóanyagot. Ez száz százalékban igaz, a Gynotal gél ugyanis zselésített desztillált víz.

Még egy érdekesség a Gynotal gélről. Ahogy az internetet böngészem, eléggé úgy tűnik hogy a Gynotal gél a közép-kelet európai régióban a legismertebb: találtam róla lengyel, török és malájziai honlapot, de még csak említést sem találtam róla amerikai és nyugat európai kismamás fórumokon. Mindebből nekem az a tanulság, hogy a Gynotal gélt azokban az országokban lehet jól eladni, ahol magas a gátmetszés aránya és az édesanyák sok mindent megtennének azért, hogy ettől a kellemes beavatkozástól megmeneküljenek és akár még anyagi áldozatot is hajlandóak hozni!

Fussuk azért át befejezésül a szülészeti gélekről készült kutatások eredményeit is! A legrégibb kutatást ebben a témában 2008-ból találtam. Ebben a svájci kutatásban 183 édesanya szülésénél alkalmaztak szülészeti gélt négy centiméteres tágulástól és a kontroll csoporthoz viszonyítva nem találtak semmi különbséget a vajúdás hosszában, viszont azt találták, hogy a kitolási szakasz átlagosan 26 perccel rövidebb és ritkább a gátsérülések előfordulása is. Ezen az eredményen eléggé felhúztam a szemöldökömet, a kitolási szakaszban a 26 perc ugyanis hatalmas – számomra hihetetlen – eltérést jelent! Ráadul azt is fontos kiemelni, hogy 2008-ban még Svájcban is magas volt a gátmetszés aránya, a kutatás pedig nem részletezi, hogy a gátmetszések csökkenése révén nőtt-e az ép gát arány, vagy valóban a természetes gátszakadások csökkenése miatt…2015-ben Törökországban is vizsgálták a szülészeti gél alkalmazásának hatását, itt a kutatásban 200 anya szülését vizsgálták, de a kontroll csoporthoz viszonyítva semmiféle különbséget nem találtak, azt viszont megállapították, hogy a szülészeti gél alkalmazása biztonságos és nem jelent kockázatot sem az édesanya, sem a baba számára. A témában a legfrissebb kutatás 2018-ból datálódik. Olasz kutatók elemezték korábbi kutatások adatait, összesen 512 eset került bele ebbe az összesítésbe, aminek a konklúziója az volt, hogy a szülészeti gél nem rövidíti le a vajúdás hosszát, nem rövidíti le a kitolási szakaszt és nem befolyásolja az ép gát arányt sem

Összefoglalva tehát a Gynotal gél hasznossága erősen megkérdőjelezhető, de ha Neked szimpatikus és ha Te hiszel benne, akkor ezzel kárt nem okozol és nincs negatív mellékhatása, legfeljebb annyi, hogy az alkalmazása miatt valószínűleg még több hüvelyi vizsgálat történik, még valószínűbb, hogy ágyon fekve kell vajúdnod és még valószínűbb, hogy hanyatt fekve kell a kisbabádat is a világra hozni…

Tudj meg többet a szülésről az INGYENES mini szülésfelkészítőn!

Jelentkezz most!