Hasfájós a babád? Itt van három tipp, ami segíthet!

gyermekágy hasfájás szoptatás szülésbeindítás sírós baba

A kisbabás időszak egyik leggyakoribb kihívása a „hasfájás”…Ilyenkor a baba csak tekergődzik, vigasztalhatatlanul sír, semmi nem jó és valószínűleg még a felkínált mellet is néhány pillanat után kiköpi és folytatja a sírást. Ez a „hasfájásnak” nevezett jelenség a babák felénél jelentkezik – a másik felénél meg nem 😊. Ebben a bejegyzésben most adok három olyan tippet, ami segíthet abban, hogy ezt a nehéz időszakot egy picit könnyebben átvészeljétek….

De mielőtt belevágnánk, nézzük meg egy picit közelebbről ezt a „hasfájást”. Ez egy picit olyan, mint a fogak kibújásával járó fájdalom…ha minden alkalommal, amikor a sírás mögött ezt sejtük, valóban a fogak nőnének, a legtöbb kisbaba bizony már régen krokodil-fogsorral rendelkezne. Ugyanígy a rángatózással, tekergéssel járó vigasztalhatatlan sírás epizódokról is nagyon könnyen kijelentjük, hogy ez a hasfájás miatt van – és bizony a legtöbb szülő már rohan is a patikába a gyógyszerekért és a csodacseppekért, holott a szakemberek szerint ez bizony egyáltalán nem a hasfájással függ össze! Az okok nem teljesen ismertek, de egyre valószínűbb, hogy a menetrendszerű, hosszas sírással járó „hasfájás” mögött egészen egyszerűen az idegrendszer fejletlensége bújik meg és a baba így reagál arra, hogy túl sok stimulus éri. Talán ezt legegyszerűbben egy számítógép túlterheléséhez lehetne hasonlítani: ha letöltesz a gépedre egy csomó videót meg egy csomó alkalmazást, akkor egy idő után lelassul, majd lefagy a géped, csak azért, mert túl van terhelve! Érdekesség az is, hogy a „hasfájást” összefüggésbe hozták a szülésindítással is: megfigyelések szerint gyakrabban hasfájósak azok a babák, akik nem maguk választották meg a születésük időpontját. A hasfájással kapcsolatban – még ha nem is pontosan tudjuk az okát – a legjobb hír mindenképpen az, hogy általában egyre rövidebbek a napi menetrend szerinti hasfájós időszakok és hogy valamikor a babák három hónapos kora környékén egyszerűen magától megszűnik a probléma… Tehát ha „hasfájós” a babád, akkor gondolj arra, hogy csak három nehéz hónapot kell átvészelni! De nézzük meg, hogy mi az a három, nem gyógyszeres megoldás, ami segíthet ebben!

Napirend szerinti fürdetés, sok vízben, hosszasan

A csecsemőket nem azért kell fürdetni, mert piszkosak. Higiéniai szempontból bőven elég lenne két-három naponta tisztálkodni, viszont a napirend kialakítása miatt – különösen ha hasfájós a baba – célszerű a fürdetés rítusát naponta, nagyjából azonos időben végezni. A legtöbb kisbaba nagyon élvezi a meleg vizet – és addig sem sír! Úgyhogy ne spórolj a vízzel, fogd stabilan a babát, de hagyd lebegni, hagyd, hogy élvezze ennek az ősi, nyugtató közegnek a jótékony hatását. Közben énekelj, beszélj hozzá – és élvezd, hogy csendben van! Természetesen fontos, hogy egy jó helyet találj a babakádnak, ahol kényelmesen, biztonságosan tudod fürdetni – nagyon klasszak a leeresztős, állványos babafürdető kádak és szerencsére az áruk sem csillagászati!

Béka pózban sétálás – az édesapa karján

Ki tudja miért, de a legtöbb baba nagyon élvezi, ha a testét egy nagy férfi tenyér és alkar támasztja alá, míg a kezecskék és a lábak lefelé lógnak… Ha ebben a pózban sétál vele az édesapja, akkor jó eséllyel addig csend lesz és Te is tudsz egy picit pihenni. Néhány órás sétálás váltott karokkal letudható egy súlyzós edzésnek is a férjed részéről. Viccen kívül: Alma lányunkkal a férjem szerintem kilómétereket rótt le naponta a konyhaasztal körül (februári baba) gregoriánokat dúdolva… viszont ahogy megállt, szinte abban a pillanatban Alma zendített rá…

Fehér zaj

A fehér zajok szinte lekapcsolják a külvilágot a baba számára és nagyon sok „hasfájós” baba abbahagyja a sírást – ami szintén alátámasztja azt a teóriát, hogy a sírás mögött az idegrendszer fejletlensége áll a háttérben. Mik ezek a fehér zajok? Olyan azonos intenzitású monoton hangok, amik elfedik a külvilág zaját. Okos marketingesek kitaláltak már fehér zaj gépeket is, amit reményvesztett szülők jó pénzért megvásárolhatnak, de fehér zajt produkál a hajszárító, a konyhai robotgép vagy a porszívó is. Egy ismerősömnél ez olyannyira bejött, hogy esténként a hajszárító zaja mellett aludt el jópár héten keresztül a kisbabájuk!

A három fenti tippet érdemes kipróbálni, ha nem is oldják meg teljesen a problémát, de jó eséllyel egy picit könnyebbé teszik ezt az emberpróbáló időszakot! Szintén könnyebbé tehetitek úgy is, hogy a férjeddel beosztjátok, hogy ki hánytól hányig van „ügyeletben” a babával. Amikor nem Te vagy a soros (feltéve ha nincs közben szopizás), akkor vonulj el, csukd be az ajtót vagy menj el sétálni vagy a barátnődhöz, hogy valóban egy picit ki tudj kapcsolódni és fel tudd tölteni a saját „türelem-raktáradat”!

Nagyon nem ajánlom viszont, hogy a babát magára hagyjátok és simán rácsukjátok az ajtót. Gondolj arra, hogy még ha nem is hasfájásról van szó, akkor is egészen biztos, hogy valami problémája van és nem érzi jól magát! Ne hagyd magára ezt a pici, védtelen teremtményt még akkor sem, ha a problémáját nem tudod megoldani! Nem tartom jó ötletnek a szélcsövezést sem. Ha beveted ezt a patikában kapható puki-eszközt, valószínűleg valami ki fog jönni, de az is valószínű, hogy néhány perc múlva megint rá fog zendíteni a kisbabád. Az emésztés folyamatába indokolatlanul belepiszkálni, a végbélnyílásba beleturkálni szerintem nem szerencsés dolog, még ha jó szándékkal tennénk, akkor sem. Ugyanez a véleményem a szintén patikában kapható „természetes” cseppekről és gyógyszerekről…egy kétségbeesett, kialvatlan édesanyának valószínűleg a desztillált vizet is el lehet adni csillagászati áron, de mielőtt bevetnéd ezeket a csodaszereket, gondolj bele abba, hogy akármennyire is „természetes”, gyógynövény-kivonatokat tartalmazó cseppekről is van szó, ezek akkor is beleavatkoznak a testünk természetes biokémiai folyamataiba. Valóban akarod a frissen született kisbabád szervezetét ezzel terhelni már most? Az élete folyamán sajnos rengeteg káros hatás fogja érni: légszennyezés, stressz, vegyszerek, gyógyszerek – tényleg hozzá akarsz adni ehhez a listához már most kisbaba korában valamit, csak azért, mert olyan nehéz elviselni a sírását?

Ezekkel a gondolatokkal kívánok Neked kitartást az első hetek – hónapok kihívásaihoz, és próbálj arra gondolni, hogy egyre könnyebb és könnyebb lesz majd az életetek a kisbabával!

Tudj meg többet a szülésről az INGYENES mini szülésfelkészítőn!

Jelentkezz most!