Szülésbeindítás terminus túllépés miatt? Ezt érdemes tudnod mielőtt rábólintasz!

beavatkozások császármetszés ctg eda epidurális érzéstelenítés fájdalomcsillapítás halvaszületés hormonok koraszülés magzati halálozás magzati stressz szülésbeindítás szülésélmény újszülött

A szülésbeindítás kérdése rengeteg kismamát, rengeteg családot érint, ugyanis Magyarországon a szüléseknek körülbelül a harmadát indítják be orvosi eszközökkel és a szülésbeindítás leggyakoribb oka nem más, mint a terminus túllépése, vagyis az a tény, hogy elmúlt a “kiírt” dátum…Ilyenkor a legtöbb leendő édesanya gondolkodás nélkül elfogadja az indítást, sajnos anélkül, hogy valóban tisztában lennének a szülésbeindítás tényleges előnyeivel és kockázataival – erről ugyanis nem nagyon szokott szó esni! A szülők kisebbik része nem fogadja el alaphelyzetből a szülés beindítást, viszont ilyenkor gyakran érzelmi erőszakkal, elferdített félinformációkkal, egyfajta érzelmi zsarolással próbálják az egészségügyi szakemberek befolyásolni a döntésüket. Lényeg a lényeg: leendő szülőként a terminustúllépés miatti szülésbeindítás témájára érdemes áldozni egy kis figyelmet, hogy valóban hiteles információk alapján, tudatosan tudd meghozni a Neked és a családodnak legmegfelelőbb döntést ezzel kapcsolatban is!

Mielőtt belevágnánk ebbe a témába, először azt szeretném leszögezni, hogy ez a blogbejegyzés nem orvosi szakvélemény – márcsak azért sem, mert nem vagyok orvos! Viszont nagyon fontos, hogy a Te konkrét esetedet beszéld át az ellátóddal (orvosoddal, bábával) és a Te konkrét eseted alapján döntsetek közösen! Ugyanis valóban vannak olyan helyzetek, amikor a baba és/vagy az édesanya állapota indokolja a szülés beindítását és a beindítás kockázatai alacsonyabbak a várandósság további fenntartásának a kockázataival (pl preeclampsia, kolesztázis, stb). Tehát mint minden beavatkozásnak, a szülés beindításának is lehet létjogosultsága és akár még életeket is megmenthet! Az a tény viszont, hogy szinte minden harmadik szülés “indított” azt támasztja alá, hogy mint még nagyon sok más szülészeti beavatkozást, a szülés orvosi beindítását is szükségesél gyakrabban alkalmazzák, ezáltal nemhogy csökkentve de sajnos jelentősen növelve a szülés kockázatait – mind az édesanya, mind pedig a baba egészsége szempontjából! Ebben a bejegyzésben viszont most kifejezetten arról az esetről beszélünk, amikor a szülésbeindítás indoka csak a terminus túllépése.

Először is nézzük meg azt, hogy mikor számít “normálisnak” a szülés beindulása! A szakirodalom normális, a term szülésnek nevezi azt, amikor a vajúdás a várandósság betöltött 37. hete után és a a várandósság betöltött 42. hete előtt történik valamikor. Ez tehát egy öt hetes, nagyon széles intervallum! Ezt a konszezusos álláspontot fogalmazza meg a 2021 májusában kidott "Szülés, császármetszés, VBAC: Tájékoztató várandósoknak" című dokumentum is:

A szülés megindulás, megindítása

  • A betöltött 37. hét előtt megindult szülés esetén koraszülésről, 42 hét eltelte után túlhordásról beszélünk. Ha a kettő között bármikor megindul a vajúdás, az teljesen rendjén van.
  • ...
  • Ha jól van az anya és a magzat is, a terminus-túllépés önmagában nem ok sem a szülés megindítására, sem császrmetszés végzésére.
  • A magzatnak akkor a legjobb megszületnie, amikor arra készen áll a szervezete. A szülés ennél korábbi megindítása hátrányos számára, ezért csak akkor alkalmazandó, ha azt valóban fennálló egészségbeli ok teszi szükségessé.

A szakmai tájékoztató elég egyértelmű megfogalmazása ellenére a hazai gyakorlat nem ezt tükrözi és a legtöbb magyar kórházban a 41. héten, legkésőbb annak végén indítják a szüléseket. Ha egy kicsit távolabb utazunk gondolatban, az USA-ban már a 39. héten burokseprést ajánlanak teljesen egészséges várandósoknak is és általában a 40. héten már indítanak. A spektrum másik végén van Hollandia : ott még két hétig türelemmel várnak és csak a 42. hét végén indítják be a szüléseket – természetesen akkor, ha a baba és az édesanya állapota nem indokolja a korábbi beavatkozást. Önmagában már az a tény, hogy a világ gazdagabbik felén a szülésbeindítás időpontja ilyen széles határok között mozog azt sugallja, hogy bizony itt nem fekete-fehér tudományról, hanem sokkal inkább hagyományról, orvosi-társadalmi hozzáállásról és személyes vélekedésről van szó!

Nézzük meg egy picit közelebbről, hogy mi van a mérleg serpenyőiben, amikor a szülés orvosi beindítása a kérdés! Az egyik serpenyőben van a várandósság további fentartásával (várakozással) kapcsolatos kockázat – a másik serpenyőben pedig a szülés beindításával járó előnyök. A szülés beindítása akkor válik indokolttá, ha ennek előnyei meghaladják a várandósság fenntartásával járó kockázatokat! A teljes képhez először nézzük meg a várandósság fentartásának (a várakozásnak) a kockázatait egy egészséges, normál váransósság esetén! Az orvostól vagy a szülésznőtől azt hallhatod, hogy "ilyenkor már jobb, ha kint van a baba", vagy hogy "minden további nap kockázatot jelent"…Ha ezek az eléggé általános érvek nem győznek meg, és az elutasítás mellett döntesz, akkor "felelőtlen vagy" , "veszélyezteted a babádat", merthogy a baba "meg is halhat"… Az valóban igaz, hogy a várandósság során egy időt után a halvaszületés kockázata emelkedik. Viszont ez az időpont sokkal később van és a halvaszületés kockázatának emelkedése sokkal alacsonyabb, mint ahogy azt legtöbben gondolják – gondoljuk!

Ha rákérdezel a beszélgetésnél a konkrétumokra, akkor azt hallhatod, hogy "a 41. hét után a halvaszületés kockázata a négyszeresére nő"…egy ilyen ijesztő mondat után a legtöbb édesanya további kérdések nélkül elfogadja az indítást, de mi most azért nézzük meg közelebbről, hogy mit is takar ez a kijelentés!

A várandósság hossza és a halvaszületés kockázata közötti összefüggést kereső kutatásokban eléggé eltérő számokkal találkozhatsz, abban viszont mindegyik kutatás egységes, hogy a halvaszületés kockázata egy U alakú görbét mutat. A 37. hét előtt viszonylag magas majd lassan csökken a 37. és a 40. hét között, legalacsonyabb a 40. héten, majd lassú emelkedés után a 42. héttől viszonylag gyorsan emelkedik a halvaszületés kockázata. A témával kapcsolatban az egyik legismertebb és legátfogóbb kutatás Muglu nevéhez fűződik, aki a korábbi kutatásokat elemezve publikálta az eredményeket 2019-ben. Ennek a meta analízisnek a legnagyobb pozitívuma, hogy hatalmas mintát, majdnem 15 millió szülés eredményét dolgozta fel. Legnagyobb hátránya viszont az, hogy nagyon régi, 1970-es, sőt 1960-as évekből származó kutatások eredményeit is figyelembe vette – amikor még a modern technológiai megoldásokat nem alkalmazták széleskörűen (pl. ultrahang, flowmetria, CTG) és nem tudták kiszűrni azokat a babákat, akik már valóban nem érezték jól magukat az anyaméhben és akiknél valóban indokolt lett volna a szülés orvosi beindítása! Kicsit egyszerűbben fogalmazva : modern technológia hiányában régebben valóban magasabb volt a halvaszületés aránya, mint manapság és ezek az adatok is hatással voltak a kutatás eredményére! Muglu kutatásának még egy nagy hátulütője van: belekerültek magas kockázatú várandósságok ereményei is, például iker-terhességek, krónikus beteg édesanyák és rendellenességgel született kisbabák is! Mindezeket figyelembevéve a kutatás az alábbi konkrét kockázati számokat állapította meg a halvaszületés kockázatával kapcsolatban: a 40. héten a halvaszületés esélye 0,69 ezer szülésből ; míg a 42. héten 3,18 az ezer szülésből. Ha a kutatásból kivesszük a magas kockázatú várandósságokat, akkor a halvaszületés esélye normál, egészséges várandósság során az alábbiak szerint alakul: 40. héten 0,33 halvaszületés történik ezer szülésre vetítve, a 42. héten pedig 0,88.

Tehát valóban igaz mindkét kategóriában, hogy a halvaszületés relatív (egymáshoz viszonyított) esélye a többszörösére nő a 40. és a 42. hét között, de az abszolút esély végig nagyon alacsony marad! Tehát amikor azzal "fenyegetnek", hogy a kisbábád meghalhat, ha nem indítják be a szülésedet, akkor ez nem más, mint riogatás és a tények elferdítése! Fontos tudnod azt is, hogy a számok egészen mások akkor, ha az egészséges, normál várandósságokra vetítve vizsgáljuk és ha a teljes populációra nézzük, amiben bizony vannak problémás várandósságok és nem egészséges édesanyák és kisbabák is!

Ráadásul, a kutatók és a kutatások elemzői nem értenek egyet abban, hogy a szülés beindítása javítja-e egyáltalán a szülések kimenetelét. Valószínűsíthető, hogy a rutin szülésbeindítással sikerül megmenteni valamennyi kisbaba életét, de arról már nem esik egyetlen szó sem, hogy a szülés beindítása milyen problémákat okozhat más kisbabáknak, akik amúgy minden gond nélkül születhettek volna meg egy spontán szülés során! A halvaszületés és a szülésbeindítás összefüggéseit vizsgáló kutatások ugyanis csak az azonnali hatásokat vizsgálják, vagyis azt, hogy a baba élve született-e vagy sem! Arról azonban nincs szó ezekben a kutatásokban, hogy a szülésbeindítás miatt szükségessé váló műtéti szülésnek, a szintetikus oxitocinnak, az idő előtti megszületésnek milyen hatása van a babák egészésgére vagy hogy vajon emelkedik-e emiatt az intenzív ellátásra szoruló újszülöttek szám…

Emiatt javasolja például az angliai Royal College of Miwives, hogy a szülés beindításával kapcsolatban tájékoztassák a szülőket arról, hogy a halvaszületés és a szülésbeindítás összefüggéseit vizsgáló kutatások nem egyértelműek és hogy a halvaszületés esélye enyhén emelkedik a 41. és a 42. hét között, körülbelül 1/1000-ről 4/1000-re, de ne csak annyit mondjanak a szülőknek, hogy "négyszeresére emelkedik a kockázat", mert ez nem ad valós információt a döntéshez!

A mérleg egyik serpenyőjében tehát az a kockázat van, ami azzal függ össze, ha nem születik meg a baba egy bizonyos határidőn belül. Nézzük most meg a mérleg másik serpenyőjét is! Milyen kockázatokat hordoz a szülés orvosi beindítása ? Erről ugyanis sajnos szinte soha nem esik szó, holott informált, tudatos döntést csakis ennek ismeretében lehet hozni!

A beindítás kockázatait először nézzük meg az újszülött baba szempontjából ! A legnagyobb kockázat ezzel kapcsolatban az, hogy senki nem tudja, hogy mikor kész a kisbaba a megszületésre! Csak annyit tudunk, hogy ez az időszak valamikor a 37. és a 42. hét között van, de hogy ezen belül mikor – azt csak a kisbabád tudja! Nincs ugyanis semmiféle műszer, ami ezt megmondaná! Ahogy mi felnőttek eltérőek vagyunk és egy picit máshogy működik a testünk, ugyanúgy a babák sem futószalag-szerűen működnek! Van olyan kisbaba,aki teljesen kész és kifejlett 37 hetesen, de van olyan kisbaba is, aki bizony még 41 hetesen is nehezebben tud lélegezni, szopizni, besárgul vagy esetleg intenzív ellátásra szorul, mert még nem kész a külvilági életre! Ugyanúgy ahogy nem tudható, hogy a kisbaba mikor kész a megszületésre, nem tudjuk azt sem, hogy a tested mikor áll készen erre a hatalmas feladatra! A baba megszületését nagyon bonyolul hormonális folyamatok koordinálják, amik a szülés orvosi beindításával nem tudnak kiteljesedni. Emiatt van az, hogy a szülés beindítása vagy sikerül – vagy sem…Nyugat-Európában és az USA-ban éppen emiatt nem ritka a 2-3 napos szülés-indítási procedúra, Magyarországon azonban sokkal hamarabb sikertelennek nyilvánítják az indítást és még aznap császármetszést végeznek…Fontos tudnod azt is, hogy az idított szülés során szinte megerőszakolják a természetes folyamatot: a burokrepesztés és a szintetikus oxitocin hirtelen erős összehúzódásokat vált ki, amitől a baba stresszes állapotba kerülhet és ami szintén műtéti szüléshez vezethet. Ráadul a császáros szülés is bizony nagyobb kockázat a babának és az édesanyának is, mint egy hüvelyi szülés! A hasi műtétnek fertőzés, összenövés sőt akár későbbi meddőség is lehet a hozadéka, míg a műtéti úton született babák sérülhetnek, gyakrabban szembesülnek légzési problémákkal, nehezebben szopiznak sőt még az immunrendszer fejlődése (mikrobiom) is csorbát szenvedhet, ami későbbi problémákhoz is vezethet!

Mivel a beindítás során szinte megerőszakolják a természetes folyamatokat, elkerülhetetlen a baba állapotának és a méh összehúzódások erősségének a figyelemmel kísérése, ezért a folyamatos CTG szinte mindig velejárója egy indított szülésnek. A folyamatos CTG miatt a vajúdás alatti mozgás korlátozott lesz, a vajúdómedencét és a zuhanyt sem lehet használni, így a fájdalomkezelő lehetőségek is beszűkülnek. A hirtelen jövő, erős összehúzódásokat testi-lelki ráhangolódás nélkül nemcsak a babának, de az anyának is nagyon nehéz megbírkózni: emiatt válik gyakrabban szükségessé az epidurális érzéstelenítés is egy indított szülésnél, ami legtöbbször további beavatkozásokat tesz szükségessé. Sajnos azt sem mondják el legtöbbször a szülőknek, hogy a beindítási protokol általában előző napi kórházi felvétellel jár és a ballon vagy méhszáj érlelő felhelyezése után bizony magadban leszel és a partnered nem lehet veled, tehát lelkileg is nehezebb megbírkózni a feladattal.
A szülés orvosi beindítása tehát szinte belépőjegy egy teljesen medikalizált szülésre, ami ráadásul még nagyobb eséllyel végződik műtétettel!

Ahogy a bevezetőben is utaltam rá, ha leendő szülőként nem járulsz hozzá a szülés beindításához, akkor számíts lelki nyomásgyakorlásra, egyfajta lelki terrorra! Hallhatod azt, hogy felelőtlen vagy, mert veszélyezteted a kisbabádat; hogy önző vagy, merthogy a Te szülésélményed fontosabb, mint a babád egészsége; hogy ha az orvos felesége lennél, akkor ő ezt nem is engedné stb.stb. Nagyon széles a lelki erőszak tárháza, de ha ez még teljesen udvarias hangnemben is történik, attól bizony még lelki erőszak marad ! Ezzel kapcsolatban még két fontos megjegyzést engedj meg !

A legfontosabb, hogy bárki, bármit mondhat, a döntés a Te kezedben van! Senki nem dönthet helyetted, senki nem kötelezhet semmire, senki nem csinálhat semmit a testeddel a Te beleegyezésed nélkül! Felnőtt, önálló nő vagy, jogodban áll dönteni, mert nem vagy már kisgyerek – ne is hagyd, hogy annak tekintsenek! A második tanácsom viszont az, hogy a döntésedet a férjeddel, a partnereddel együtt hozzátok meg – és ő álljon ki a döntésed mellett teljes vállszálességben, mert egyedül nagyon nehéz megvívni ezt a “harcot”! Legyetek arra felkészülve, hogy egy elutasítás esetén kígyót-békát fogtok kapni, tehát legyen néhány előre csomagolt válaszotok, amiket szükség esetén gondolkodás nélkül be tudtok vetni! (Köszönjük a tájékoztatást, de már meghoztuk a döntésünket…Kérem tartsák tiszteletben a döntésünket stb.) Legyetek természetesen nagyon udvariasak és tisztelettel beszéljetek az ellátóitokkal, de legyetek nagyon határozottak is!

Nagyon boldog babavárást és szép szülést kívánok!

 

Tudj meg többet a szülésről az INGYENES mini szülésfelkészítőn!

Jelentkezz most!