A természetes szülés három fontos hozzávalója

apa beavatkozások császármetszés dúla fájdalom félelem hormonok hüvelyi vizsgálat otthonszülés relaxáció segítség stressz szülés szülésfelkészítés vajúdás

Amikor leendő szülőkkel beszélgetek a szülésről, a legtöbb kismama természetes szülésre készül.

Ehhez képest manapság Magyarországon tízből négy szülés műtéti úton történik, de a hüvelyi szülések legtöbbjét is felturbózzák szintetikus oxitocinnal, burokrepesztéssel vagy pedig csak azért végeznek gátmetszést, hogy a baba néhány perccel korábban lássa meg a napvilágot… A valóban természetes szülés tehát a valóságban majdnem olyan ritka, mint az a bizonyos fehér holló, de nem azért, mert mi nők nem tudunk "természetesen"szülni, hanem sokkal inkább azért, mert kórházi környezetben ennyire medikális szemlélettel közelítik meg a szülést és a teljesen természetes folymatokat is patológiás esetként kezelik.

Viszont ha Te azt szeretnéd, hogy a Te vajúdásod, a Te szülésed valóban a maga ritmusában és a maga természetes medrében történjen, akkor olvasd tovább ezt a bejegyzésemet, mert megtudhatod, hogy mi az a három fontos « hozzávaló », ami hatékonyan segíti a szülés természetes folyamatát!

Mi kell a természetes szüléshez? Az egyik nagyon fontos hozzávaló a bizalom! Először is, hogy bízz magadban! Hogy valóban, meggyőződéssel higgy abban, hogy a tested a szülésre termett és hogy a Teremtőnk nagyon jól kitalálta ezt az egész szülés-dolgot! Sajnos a magyar terhesgondozási rendszer nem sokat segít ebben, sőt…a rengeteg vizsgálat során sajnos legtöbbször kétségeket ébresztenek a leendő szülőkben és gyakra teljesen alaptalanul riogatnak az ultrahangos vizsgálat alapján látottakkal. (Egy időben szinte minden harmadik babát vesetágulattal diagnosztizáltak, majd végre kimondták, hogy ez élettani jelenség az adott magzati korban…). Sajnos az önbizalmad felépítését nem segíti a média szüléssel kapcsolatos narratívája sem. Vajon hányszor olvastad már az interneten, hogy a mentős, a tűzoltó vagy a buszsofőr “megmentette” a nem tervezetten otthon, buszon, autóban stb szülő édesanyát és kisbabát? Éppen ezek miatt a szüléssel kapcsolatos önbizalmadat bizony Neked magadnak kell felépítened! Először is szerezz hiteles információkat a szülésről és készülj fel a szülésre…például a Tiéd a szülés! online szülésfelkészítő tanfolyammal. Másodszor pedig azt tanácsolom, hogy építs be az agyadba egy láthatatlan szűrőt és ne engedd be a szüléssel kapcsolatos negatív gondolatokat! Ha egy ismerős vagy családtag a horror szüléstörténetét kezdi mesélni, akkor azonnal állítsd meg, hogy majd a kisbabád születése után szívesen meghallgatod, de addig nem vagy rá kíváncsi! Fésüld át a Facebook és Insta account-odat még ma és szépen sorjában szabadulj meg a vészmadaraktól és a negatív riogatóktól! Alakítsd át a babavárással és a szüléssel kapcsolatos szótáradat is! Melyik kifejezésnek van pozitív üzenete? Terhesség vagy várandósság? Fájás vagy összehúzódás? Kitolás vagy megszületés?

A saját szótárad átalakítása talán jelentéktelen dolognak tűnik, de ne felejtsd el, hogy az elménk , a gondolataink hihetetlenül erősek: lehetnek a segítőink, de lehetnek az ellenségeink is! A jó hír viszont az, hogy nem vagyunk a gondolataink rabjai, hanem tudatosan irányítani tudjuk őket! Ebben sokat segíthet a várandósság alatti meditáció és relaxáció is, de még számos más trükkel is kordában tudod tartani a gondolataidat. (A Tiéd a szülés! Platina Csomag része például az a 45 perces félelemoldó workshop is, ahol éppen ezeket a technikákat tanítom meg leendő szülőknek.)

Az önbizalommal kapcsolatban viszont fontos azt tisztázni, hogy a szüléssel kapcsolatos önbizalom nem egyelő azzal, hogy egyáltalán nem félünk a szüléstől! Aki azt állítja, hogy egyáltalán nem fél ettől az eseménytől, az valószínűleg vagy nem mond teljesen igazat vagy pedig saját magát győzködi éppen…Valamennyi természetes félelem ugyanis teljesen normális, hiszen egy ismeretlen eseményre készülünk, még akkor is, amikor a második vagy a többedik kisbabánkat várjuk! A félelem azonban nagyon széles skálán mozog: lehet szinte rettegés-szerű, bénító félelem is és lehet egyfajta egészséges kiváncsiság is; a célunk az, hogy a szüléssel kapcsolatos gondolataid minél inkább az egészséges kíváncsiság felé mozduljanak el! Tehát írd át a szótáradat, programozd át a gondolatatidat és programozd át az elmédet a sikerre! Bombázd magad pozitív üzenetekkel, megerősítő mondatokkal, pozitív tartalmakkal (mint például a többi blogbejegyzésem vagy YouTube videóm).

A természetes szülés második fontos hozzávalója a biztonság. A szülés során ugyanis akkor tud a szülési hormonok bonyolult tánca kiteljesedni, ha bele tudsz merülni a vajúdásba. A vajúdásba pedig akkor tudsz belemerülni, ha valóban biztonságban érzed magad és el tudod engedni magad. A biztonság azonban nem egy objektív fogalom, hanem mindenkinek mást és mást jelent(het)! Van aki egy szuper-modern fertőtlenítőszagú kórházban érzi magát biztonságban (hiszen ez a kép alakult ki az életünk során a biztonságos szülésről) és van, aki a saját otthonában érzi magát a legnagyobb biztonságban, leginkább akkor, ha egyetlen “fehérköpenyest” sem lát a szülése során! Ráadásul más a tudatos biztonság és más a tudatalatti biztonság is! A szülés során a tudatalattinkat is meg kell győzni, hogy biztonságban vagyunk! Ebben nagyon sokat segíthet a nyugodt környezet, a meghittség, a tompa fények és diszkrét szüléskísérés is, amik sajnos nem tipikus kórházi “hozzávalók”… Gyakran előfordul, hogy a kórházi szülésnél kopogás nélkül berontanak a szülőszobába, hogy hangosan beszélnek, hogy reflektorfénnyel világítják meg a legintimebb testrészedet vagy hogy óránként hüvelyi vizsgálatot végeznek… Ezek a tényezők bizony a tudatalatti biztonság-érzetet csorbítják, de a jó hír az, hogy legtöbbször lehet ezeken segíteni! A lámpát például a férjed is nyugodtan lekapcsolhatja, vagy ha halkan, finoman szól az orvoshoz vagy a szülésznőhöz, akkor azzal azt sugallja, hogy a válaszokat is így várja, de például beviheted a Te saját kispárnádat is a vajúdáshoz, hallgathatod a Te zenédet, sőt még akár egy párologtatót is bevihetsz! Javaslom, hogy még a szülés előtt kérdezz rá ezekre a lehetőségekre a kórházban, ahol szülni szeretnél és készülj eszerint a szülésedre és amennyire csak lehet, teremtsd meg magadnak a nyugodt mikrokörnyezetet.

A harmadik fontos hozzávaló a természetes szülés kapcsán a támogatás. A legtöbb ellésre készülődő emlős anyaállat elvonul a társaitól, mi emberek azonban társas lények vagyunk, a lelki jólétünkhöz szükségünk van normális baráti és családi kapcsolatokra – még a szülés alatt is! Legtöbbször szükségünk van egy olyan társ támogatására, akiben megbízunk és aki mellett el merjük engedni magunkat és valóban bele tudunk merülni a vajúdásba! Sajnos a mai magyar kórházi viszonyok között ezzel a “hozzávalóval” kapcsolatban legnagyobb a hiányjel. Hiszen a jelenlegi szabályok szerint nem választhatsz orvost, nem választhatsz szülésnőt és jó eséllyel vadidegenekkel leszel körülvéve a szülőszobában…A bizalmat pedig sajnos nem lehet intravénásan adagolni! Mivel ismeretlenek fognak körülvenni, a támogatás és az érdekérvényesítés feladata a leendő apára hárul, akinek a szülőszoba méginkább ismeretlen terület, ezért valószínűleg többé kevésbé megilletődve érzi magát és általában jobban fél a szüléstől, mint a leendő édesanya! Ráadásul sajnos a legtöbb leendő apa még a szülés folyamataival sincs teljesen képben… Természetesen nem azt mondom, hogy az apák jelenléte nem kívánatos a szülésnél! Az apák jelenléte nagyon is fontos, de mivel a szülés az apáknak is egy érzelmi utazás és egyfajta beavatási szertartás, tiszteleben kell(ene) tartani azt, hogy leendő apák mennyire akarják bevonni magukat a szülés folyamatába és nem szerencsés a támogatás feladatát kérdés nélkül és megbeszélés nélkül a leendő apák “nyakába varrni”! Éppen a folyamatos érzelmi és fizikai támogatás biztosítása miatt óriási szerepe lenne - lehetne - a dúlák jelenlétének a szüléseknél, mert egyfajta nyugodtságot és a magabiztos támogatottság érzését adják a szülő édesanyáknak, sőt még az apáknak is! Kik a dúlák? Sajnos sokan összekeverik a dúlákat a bábákkal, akik egészségügyi szakemberek, szülésznői végzettséggel rendelkeznek és a szüléseket egészségügyi szakember szemszögéből (is) kísérik. A dúláknak azonban nincs medikális végzettségük és semmiféle ilyen jellegű feladatuk a szülésnél, hanem kizárólag a szülő édesanya (és az édesapa) testi – lelki szükségleteire figyelnek és folyamatos érzelmi, fizikai és érdekképviseleti támogatást nyújtanak a vajúdás és a szülés alatt, sőt még a gyermekágyas időszakban is. Nemzetközi kutatások sorra igazolják a dúlák jelenlétének előnyeit: jobbak a szüléskimenetelek, sokkal gyakoribb a valóban természetes szülés, sokkal kevesebb beavatkozásra van szükség, ritkább a műtéti szülés – mert a dúlai kísérés miatt az anyák testileg-lelkileg támogatva és biztonságban érzik magukat!

Sajnos Magyarországon a kutatási eredményeket teljesen figyemen kívül hagyva, a pozitív nemzetközi gyakorlatot teljesen figyelmen kívül hagyva és a szülők igényeit teljesen figyelmen kívül hagyva, mi dúlák sok kórházból “ki vagyunk útálva” vagy éppen kitiltva, indokolatlan anyagi féltékenység és szakmai területféltés miatt – de szerencsére azért nem mindenhol! Tehát ha Te azt szeretnéd, hogy dúlai támogatásban részesülj a kórházi szülésed alatt, akkor azt javaslom, hogy erre kérdezz rá feltétlenül, és ne fogadd el azonnal az elutasító választ! Elképzelhető, hogy levelet kell majd írnod az osztályvezetőnek, a kórházigazgatónak vagy a kórházi betegjobi képviselőnek vagy hogy kilincselned kell, de akkor se hagyd annyiban!  ATe szülésed fontosabb esemény annál, mintsem hogy önkényes szabályok határozzák meg azt, hogyan éled meg, hogyan élitek meg ezt a felejthetetlen ünnepet!

Befejezésül foglaljuk össze még egyszer a természetes szülés három fontos hozzávalóját!

  • Bizalom: Bízz magadban, bízz a kisbabádban, bízz a szülés természetességében és bízz a szülésed kísérőiben is!
  • Biztonság: A szülésed helyszínét aszerint válaszd meg, hogy hol érzed magad biztonságban. Fontos, hogy ne csak a tudatos éned érezze magát biztonságban, de a tudatalattid is, hogy valóban el tudd magad engedni és valóban bele tudj merülni a vajúdásba!
  • Támogatás: Fontos, hogy a vajúdás és a szülés alatt azt érezd, hogy Te vagy a központban és hogy Neked segítenek és hogy nem vagy magadra hagyva ezen az úton.

Őszintén kívánom Neked mind a három "hozzávalót" a szülésedhez és addig is boldog készülődést kívánok Neked!

Tudj meg többet a szülésről az INGYENES mini szülésfelkészítőn!

Jelentkezz most!